Et kjellervindu lyser opp rommet og gjør det tryggere å oppholde seg i kjelleren. Hvilke vinduer bør du velge, og hva spiller inn? Her får du vite mer om nettopp det!
Kjellere brukes til så mangt, men det vanligste er kanskje nytterom som vaskerom, arbeidsrom/verksted og lagringsareale. I mange hus er imidlertid kjelleren en fullverdig etasje, med både tv-stue, soverom og bad, som brukes daglig.
Uansett hva bruken er; i en kjeller skal det finnes minst èn godkjent rømningsvei, og da er det svært ofte vinduer som fyller denne funksjonen. Har du en kjellerdør som leder ut i det fri, har du allerede en god rømningsvei. Ligger derimot kjelleren i sin helhet under bakken, er du pålagt å ha minst ett såkalt rømningsvindu som følger forskriftene for en god rømningsvei. Det beste er selvsagt hvis du har muligheten til å ha flere rømningsveier.
Krav til rømningsvindu
For at et vindu skal være godkjent som rømningsvei, skal det ikke være mer enn 1 meter fra gulvet i kjelleren og opp til den nedre vinduskarmen. Er vinduet plassert høyere opp på veggen, må det legges til rette for rømning ved at for eksempel en sofa, en benk eller en solid hylle gjør det enkelt å komme seg ut vinduet. Her må det tas høyde for at både voksne og barn enkelt skal kunne bruke vinduet som rømningsvei.
Ofte misforstått krav til rømningsvindu
Et rømningsvindu skal i åpen tilstand minimum ha en innvendig fri bredde på 50 centimeter, og minimum ha en innvendig høyde på 60 centimeter. Noe som ofte misforstås i denne sammenhengen er at mange da tror man kan bruke et vindu på 50 x 60 som rømningsvei. Det kan du altså ikke.
I tillegg skal innvendig bredde og høyde til sammen være minimum 150 cm. Det betyr at hvis du f.eks på et liggende vindu oppfyller kravet med innvendig høyde på 60 cm, så må dette være minimum 90 cm innvendig bredde for å komme innenfor kravet på 150 cm tilsammen.
Vi anbefaler NorDan Sikkerhetsvindu som rømningsvindu
Populære mål på liggende vinduer for rømningsvei ligger vanligvis på 110 x 80 eller 120 x 80 utvendig karm, litt avhengig av åpningstype på vinduet. For at det skal være så enkelt som mulig å bruke vinduet som rømningsvei, bør vinduet være sidehengslet innadslående, slik at en voksen person har god klaring både over seg og til sidene, og ikke risikerer å sette seg fast. Vi kan derfor anbefale NorDan sikkerhetsvindu som forøvrig har meget god innbruddsikring.
Husk rømningsveier også om vinteren
En annen fordel med det innadslående vinduet er at luftingen kommer i toppen av vinduet og ikke nede ved bakkenivå. Dermed er det også mindre sannsynlig at du får uvedkommende dyr på besøk. Husk også at rømningsveien skal være sikker hele året. Om vinteren er det derfor spesielt viktig å måke godt foran kjellervinduene - særlig om de ligger i en lysgrav.
Er du på utkikk etter vindu som er godkjent som rømningsvei?
Vi har gjort det enkelt for deg, se etter rømningsvei-symbolet når du bestiller!
Innside lukket
Innside luftestilling
Innside åpen
Utside lukket
Lysforhold i kjelleren
Et kjellerrom uten vinduer kan fort gi en følelse av å være innestengt. I tillegg blir du også avhengig av ekstra lyskilder for å lyse opp rommet. En god løsning på dette er å anlegge kjellervinduer i rommet, som sørger for godt naturlig lysinnslipp.
Velg kjellervindu som tåler fukt
Den enkleste måten å løse dette på er å sette inn et standard topphengslet vindu til kjeller, som har som primærfunksjon å slippe inn lys. Siden et kjellervindu i de aller fleste tilfellene er omgitt av et fuktig miljø, som jord og gress, er det viktig å velge et vindu som tåler fukt godt, og er beskyttet mot sopp og råte. Det beste valget her er et vindu i vakuumimpregnert materiale, som gjør at impregneringen trekker dypt inn i treverket.
Lysgrav for lysinnslipp gjennom kjellervindu
Når du har behov for mer lys, eller når kjelleren ligger lavt i forhold til bakkenivået utenfor, er en lysgrav en god løsning. Dette er en utgraving ned i bakken, som gjør at du kan få inn et vindu som ligger under bakkenivå, men som samtidig kan fungere som rømningsvei. Jo større avstanden er i lysgrava ut fra kjellerveggen, jo mer lys slippes inn i kjellerrommet. Samme virkning får du også dersom lysgrava er bredere enn selve vinduet.
Dersom lysgrava skal fungere som rømningsvei, må den ikke være dypere enn 1 meter. Dette for at både voksne og barn enklest mulig skal kunne komme seg opp fra lysgrava.
Lysgraver kan gjerne sikres med bruk av stein rundt kantene, eller en ferdig støpt lyskasse. Hvis ei lysgrav er dypere enn 0,5 meter, skal den også sikres mot at noen kan falle ned i den. Dette gjøres enklest ved bruk av ei rist, som må være enkel å fjerne dersom du kommer nedenfra.
Fyll ut skjema under og vi tar kontakt!
Legg igjen kontaktinformasjon og en melding med en beskrivelse, så tar vi kontakt med deg så raskt vi kan