KIRKEGATA 17A

MØLLENBERG I TRONDHEIM HAR FÅTT ET NYTT PRAKTBYGG. EN REHABILITERT BYGÅRD MED NY FASADE, KOMBINERER DET ORIGINALE UTTRYKKET MED MODERNE FUNKSJONALITET.

En spasertur gjennom trehusbebyggelsen på Møllenberg i Trondheim er en flott og fargerik opplevelse. Mange av fasadene er imidlertid veldig gamle og har behov for en oppgradering.

Dette var også utgangspunktet når vi i Tore Ligaard as, i samarbeid med Ivrig Eiendom, gikk i gang med rehabiliteringen av Kirkegata 17A. I ettertid framstår bygården som et praktbygg, og som et referanseprosjekt for andre gårdeiere i bydelen.

Les mer

Les mer

Behov for oppgradering

Med byggeår helt tilbake i 1875 framsto bygården i generelt dårlig forfatning. Skulle huset fortsatt være komfortabelt og funksjonelt som bopel måtte det en oppgradering til.

Målsettingen ved prosjektstart var todelt. For det første var det grunnet alder et genuint behov for å bytte både panel og vinduer. For det andre var det et ønske om å bevare uttrykket og formen fra det originale bygget, og bidra til forskjønning av en bydel som er populær både blant turister og fastboende.

Vinduene hadde sist blitt byttet en gang på 70-tallet, og kvaliteten var så dårlig at de på ingen måte lenger rettferdiggjorde det flotte bygget. På enkleste vis var vinduene påsatt utvendige sprosser, og var generelt langt unna å tilfredsstille dagens standarder.

Les mer

Les mer

Funksjonelle og tidsriktige vinduer

I Tore Ligaard as har vi holdt på med dører og vinduer siden 1962, og vi har lang erfaring med denne typen rehabiliteringsprosjekter.

Etter å ha inspisert de gamle vinduene og sett på behovet både på forsiden og baksiden av bygget, falt valget på tradisjonelle Fagvinduer med moderne funksjonalitet, og Sikkerhetsvinduer, begge fra vindusprodusenten NorDan.

Vår Proffselger Kjell Egil Talmo fulgte prosjektet fra start til slutt, og er svært fornøyd med sluttresultatet.

-At vi valgte vinduer fra NorDan skyldes i stor grad at de vakuumimpregnerer treverket slik at vinduene får en levetid på over 60 år, og har en garanti mot sopp og råte på 20 år. Siden 1972 har vi solgt over 2,7 millioner NorDan-vinduer, så vi vet veldig godt hva de står for, forteller Talmo.

Ved vakuumimpregnering suges vann ut av trestykkene, før trykkimpregnering sprøytes inn. Dette gir treverket en mye lengre levetid enn når impregneringen bare sprayes utenpå.

Les mer

Les mer

-Løsningen med Fagvinduer og Sikkerhetsvinduer ga akkurat de egenskapene vi var ute etter, både når det gjelder lydisolasjon, innbruddsikring og funksjonaliteten for øvrig. Dette med lyddempingen var særlig viktig, siden det er snakk om en fasade ut mot en trafikkert gate.

Fagvinduene som ble valgt på framsiden av bygget består av tre deler som kan åpnes, et såkalt 3-rams vindu, og har uttrykket til originalvinduene.

-Valget om å bruke gjennomgående sprosser gjør at vinduene harmonerer godt med den opprinnelige stilen. Samtidig kan man trygt lufte via toppvinduet, som er utstyrt med sikringsbeslag.

-På baksiden, hvor soverommene ligger, valgte vi å bruke NorDans Sikkerhetsvindu. Disse vinduene har særlig god luftefunksjon i toppen, samtidig som de har hele sju låsepunkter og er de sikreste på markedet, fortsetter Talmo.

Les mer

Les mer

Erfarne håndverkere

Renovering av et så gammelt bygg krevde en tømrer med erfaring med denne typen prosjekter. Valget falt på Jacobsen Snekkerservice, fra Byneset utenfor Trondheim.

-Jacobsen Snekkerservice har den spisskompetansen vi var ute etter, og har gode referanser fra lignende prosjekter.

-I tillegg til å bytte kledning på hele gården og sette inn 21 nye vinduer, hadde de også frie tøyler til å gjøre andre utbedringer de så behov for. Blant annet gjorde de opprettinger på flere innerdører.

Jacobsen Snekkerservice skal ha mye av æren for at bygget framstår så flott som det gjør, sammen med Malerkompaniet som utførte malearbeidet på en fremragende måte, avslutter Talmo.

Les mer

Spennende fargevalg

En viktig del av prosjektet var også å gi bygården en ny farge. For å sikre at fargevalget ble gjort på de riktige premissene ble Kine Angelo, Universitetslektor ved NTNUs Institutt for arkitektur og teknologi, invitert inn i prosjektet. Angelo har ekspertise på fargevalg innen arkitektur, og har blant annet utarbeidet en fargepalett for beboere i Trondheim som skal male husene sine, i samarbeid med byantikvaren.

-Ved valg av farger på bygninger er det i hovedsak tre aspekter å vurdere; Det ene er bygningen i seg selv, med tanke på stilart, materialer og størrelse. Dette må videre harmonere med omgivelsene, og faktorer som identitet, områdekarakter, gateløp og nabohus. I tillegg bør selvfølgelig også huseiers eventuelle ønsker tas hensyn til, forteller Angelo.

-I Kirkegata hadde nabohusene rød, lys gul-oker og hvit farge, og kombinert med ønsker fra huseier landet jeg på en mellom-oker. Fargen bringer variasjon inn i gateløpet, og er også i tråd med Trondheimspaletten, avslutter hun.

Les mer

Les mer

Spørsmål om prosjektet kan rettes til Richard Ligård, Vise adm. i Tore Ligaard as, e-post richard@ligaard.net.

Les mer